Mole żywnościowe nie są gośćmi, których chcielibyśmy widzieć w naszej kuchni. Mogą spowodować znaczne szkody, a ich usunięcie bywa trudne. Jak pozbyć się moli żywnościowych? Co zrobić, aby już nigdy nie wróciły?

Mole żywnościowe to zmora każdej kuchni i spiżarni. Te małe owady lubią osiedlać się w produktach sypkich, przechowywanych na półkach lub w zamkniętych szafkach. Dorosłe osobniki składają jaja, z których wylęgają się larwy moli żywnościowych. Choć nie stanowią poważnego zagrożenia dla zdrowia ludzi, potrafią zniszczyć produkty i być uciążliwe w eliminacji. Jak się przed nimi chronić i co zrobić, gdy się pojawią?

Ścisłe przestrzeganie zasad porządku i higieny w kuchni nie gwarantuje ochrony przed moli żywnościowymi. Możesz je przywlec do domu z zakupionymi artykułami spożywczymi. Mogą również przedostać się przez kratki wentylacyjne lub okna. Jak się pozbyć moli żywnościowych z kuchni, gdy się w niej zagnieżdżą? A może lepiej – co zrobić, aby w ogóle im się nie pozwolić osiedlić w naszym domu?

Aby efektywnie zwalczyć mole, warto się z nimi nieco lepiej zapoznać. Przedstawiamy najważniejsze informacje o tych kuchennych intruzach i podpowiadamy, jak skutecznie pozbyć się moli żywnościowych, korzystając z domowych metod.

Jak pozbyć się larw moli żywnościowych? Kilka istotnych informacji

Pierwszym krokiem w skutecznym usuwaniu moli jest właściwe rozpoznanie tych szkodników. Dorosłe mole żywnościowe mają brązowo-szary kolor i stosunkowo małe rozmiary. Ciepłe, zaciemnione wnętrza szafek kuchennych oraz opakowania z produktami spożywczymi to miejsca, gdzie dorosłe osobniki składają jaja. Przypominają one cienkie sploty przędzy, podobne do pajęczyny.

Kiedy mól jest w stadium larwalnym, jest na tyle mały, że może dostać się w każdą szczelinę. Ani papier, ani plastik – chyba że jest bardzo gruby – nie stanowią dla niego bariery. Z łatwością przegryza różne rodzaje opakowań i dostaje się między elementy łączące takich mebli jak fotel. Wystarczy mała dziura lub nacięcie, aby znalazł wygodne miejsce do życia.

Te szkodniki żyją głównie w suchych, sypkich artykułach spożywczych: kaszach, mące, ryżu, tartej bułce, płatkach zbożowych. Można je także znaleźć w orzechach, nasionach, suszonych grzybach czy owocach. Kawa, kakao, a nawet herbata czy cukier również mogą paść ich łupem.

Produkty zasiedlone przez mole żywnościowe nie nadają się do jedzenia. Po wykryciu obecności intruzów, trzeba je natychmiast wyrzucić i dokładnie umyć całą powierzchnię szafki czy półki, aby mieć pewność, że wszystkie jaja i szkodniki zostały usunięte.

Czy mole żywnościowe mogą być niebezpieczne dla ludzi?

Szukamy sposobów na pozbycie się moli żywnościowych, ponieważ ich obecność, jak również ich jaja, odchody i larwy, wywołują naturalny wstręt. Warto jednak zabezpieczać się przed nimi również ze względu na zagrożenie dla zdrowia. Jakie są te zagrożenia?

Mole żywnościowe mogą roznosić niebezpieczne bakterie i grzyby. Co więcej, niektóre dolegliwości, wynikające z obecności larw moli na produktach sypkich czy suchych żywnościach, mogą wykazywać oporność na leki. Najczęściej mole żywnościowe, ich larwy i odchody powodują problemy z układem pokarmowym oraz reakcje alergiczne. Osoby z obniżoną odpornością są najbardziej narażone na dolegliwości i infekcje związane z nimi. Dorosłe osobniki, jak również larwy moli żywnościowych, mogą powodować biegunki, ropnie oraz infekcje układu moczowego i żółciowego.

Larwy moli żywnościowych – jak skutecznie je wyeliminować?

Moli z kuchni nie usuniesz bez dokładnego sprzątania i przeglądu kuchennych szafek. Nie chcesz wyrzucać jedzenia? Dla pewności zawartość każdego opakowania możesz przelać do szklanej miski. Dzięki temu łatwiej będzie Ci ocenić, czy dany produkt jest czysty.

Ten rodzaj szkodnika preferuje temperaturę pokojową, dlatego najczęściej zasiedla zamknięte szafki lub półki w spiżarni. Natomiast ekstremalnie niskie lub wysokie temperatury mogą zniszczyć zarówno dorosłe osobniki, jaja, jak i larwy moli żywnościowych. Jak wykorzystać te temperatury, aby je zwalczyć?

Jeśli wygląd danego produktu wzbudza Twoje wątpliwości, lepiej się go pozbyć. Jeśli jednak przypuszczasz, że nie ucierpiał, dla pewności umieść go w zamrażarce. Przydatny będzie szczelny pojemnik wykonany z żaroodpornego szkła, nadający się zarówno do mrożenia żywności, jak i podgrzewania jej w mikrofalówce.

Opróżnione szafki oraz wszelkie ukryte miejsca wokół nich musisz starannie odkurzyć. Następnie umyj je ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Na koniec umieść w każdej z nich naczynie wypełnione gorącą mieszanką wody z octem w stosunku 1:1. Pozostaw roztwór w szafkach aż ostygnie. Gorąca para skutecznie eliminuje larwy i dorosłe osobniki, a dodatkowo pozostawia antybakteryjną powłokę na powierzchni mebli, dzięki czemu nie musisz martwić się o szybki powrót nieproszonych gości.

Wielu ludzi stosuje gorące powietrze w walce z larwami moli żywnościowych. Jak je wyeliminować przy jego pomocy? Po umyciu wewnętrznych i zewnętrznych powierzchni szafek kuchennych, możesz je również zniszczyć za pomocą strumienia gorącego powietrza z suszarki do włosów.

Jak się pozbyć moli żywnościowych? Zainwestuj w szklane pojemniki

Nie wiesz, jak skutecznie wyeliminować mole? Jest sposób! Wystarczy, że uniemożliwisz im dostęp do jedzenia, w którym składają swoje jaja. Gdy będzie ono przechowywane w szczelnych pojemnikach, szkodniki nie będą miały do niego dostępu.

Pojemniki powinny być wykonane ze szkła, gdyż to materiał, który skutecznie zabezpieczy przed larwami moli żywnościowych. Szkło nie wpływa na smak ani zapach jedzenia. Wybierz opakowania wyposażone w pokrywę – szczelnie zakręcaną lub z uszczelką.