Zalety i wady powierzchni inox w kuchni
Czasy, kiedy kuchenne urządzenia były dostępne głównie w kolorze białym, już dawno minęły. Teraz możesz mieć w kuchni sprzęty o dowolnym odcieniu – czarne, kremowe, zielone, grafitowe czy… właśnie, bardzo modne inox. Jaki to odcień i dlaczego tak wiele osób decyduje się na jego zastosowanie w kuchni? Czym jest powłoka inox oraz jakie są jej plusy i minusy? Dowiedz się więcej.
Inox – jaki to odcień?
Urządzenia w kolorze inox charakteryzują się atrakcyjnym połyskiem i głębokim odcieniem stali, pasujące wizualnie do takich mebli jak krzesło welurowe szare. Jeśli zastanawiasz się, jaka jest różnica między inox a stalą nierdzewną, odpowiedź brzmi… praktycznie żadna. Inox to właśnie stal nierdzewna – odporna na wysokie temperatury, korozję i odbarwienia.

A jaka jest różnica między odcieniem inox a srebrnym?
W praktyce kolory inox mogą się różnić w zależności od producenta. Niektóre mogą być bardziej srebrzyste, inne o głębszym odcieniu stali. Jeśli zależy Ci na spójnej kolorystyce w kuchni, spróbuj wybrać urządzenia jednego producenta – wówczas masz pewność, że lodówka, okap, piekarnik czy zmywarka będą w takim samym kolorze.
Kilka cennych wskazówek – Jak czyścić inox?
Czy na powierzchniach inox widać zabrudzenia? Niestety… widać, nie ma co ukrywać. Na lodówce czy okapie z tego materiału łatwo pozostawić widoczne ślady palców. Nie martw się – mamy też dobrą informację! Powierzchnia inox jest bardzo łatwa w czyszczeniu! Jeśli zastanawiasz się, jak usunąć plamy z inox, na szczęście są kilka szybkich i prostych metod. W związku z tym, jak i czym czyścić inox? Oto sprawdzone sposoby:
- Ściereczka z mikrofibry delikatnie zwilżona wodą – wystarczy przetrzeć, a powierzchnia będzie lśnić jak nowa!
- Płyn do szyb i ręcznik papierowy – tak, inox możesz oczyścić dokładnie tak samo, jak szyby.
- Ściereczka zwilżona roztworem wody i octu – najlepsze będą proporcje 1:1.
- Miękka ściereczka, woda i płyn do naczyń – najprostsze rozwiązania często są najlepsze.
Okap, zmywarka czy lodówka inox – w jakich kuchniach się sprawdzą?
Chłodny odcień stali może kojarzyć się przede wszystkim z minimalistycznymi, nowoczesnymi pomieszczeniami. Jednakże, kolor inox jest tak wszechstronny, że pasuje właściwie do każdego wnętrza – także do kuchni urządzonej w stylu skandynawskim, industrialnym czy nawet… vintage.
Kolor inox – zalety
Urządzenia inox mają wiele zalet – nie bez przyczyny są tak często wybierane! Główne atuty sprzętów inox to:
- odporność na wysokie temperatury,
- odporność na wilgoć,
- uniwersalny, stylowy wygląd,
- odporność na odbarwienia,
- łatwość w utrzymaniu czystości.
Kolor inox – wady
Powierzchnia inox, jak każda inna, posiada również swoje minusy. Najważniejsze z nich to:
- łatwo powstające i widoczne ślady palców,
- brak możliwości wyboru kolorystyki – inox jest po prostu srebrzysty lub stalowy.
Powierzchnie inox prezentują się pięknie i elegancko, a także są łatwe w utrzymaniu czystości. To właśnie dlatego urządzenia ze stali nierdzewnej cieszą się dużą popularnością. Jeżeli więc zastanawiasz się, jaką płytę gazową wybrać – szklaną czy inox, możemy zasugerować jedno: inox będzie łatwiejszy do szybkiego i skutecznego czyszczenia.